Adwords campagne, verschil zoek en displaynetwerk

Wanneer je wilt adverteren met Google Adwords, nu ook bekend als Google Ads, maak je een account aan via https://adwords.google.com. Wanneer je je aangemeld hebt kan je beginnen met het opzetten van je eerste Adwords campagne.

Google Ads / AdWords campagne

Een AdWords campagne is een verzameling van zoekwoorden en advertenties die verschijnen in het zoek- en displaynetwerk van Google. Wanneer je een campagne inricht, kan je dit het beste doen door de campagne te richten op één thema, dienst of product die je op je website aanbiedt. Bij Google Adwords betaal je per klik van de gebruiker. Wanneer bezoekers niet op je advertenties klikken, kost je dit ook geen geld. Hierdoor is het gebruik van Google Adwords erg interessant voor marketing afdelingen, want de return on investment (ROI) is duidelijk meetbaar.

Verschil zoek- en displaynetwerk

Wanneer je je eerste Adwords campagne maakt, moet je instellen waar de advertenties getoond worden. Standaard staat dit op het zoek- en displaynetwerk van Google.

Zoeknetwerk van Google

Het zoeknetwerk bestaat uit het normale zoeken in Google, Google maps, Google discussiegroepen, Google shopping, Google afbeeldingen en de sites van zoekpartners van Google zoals vinden.nl.

Displaynetwerk van Google

Het display netwerk van Google bevat sites zoals Gmail, YouTube, Blogger en Google Finance, maar ook de sites waar Google als zoekpartner ingesteld is zoals nu.nl, telegraaf.nl en marktplaats.nl.

Verschil zoek en displaynetwerk van Google

In beide netwerken worden de Google advertenties getoond, maar doordat de advertenties in het zoeknetwerk volledig gericht zijn op de diensten die de bezoekers op dat moment zoeken, merken we dat bezoekers eerder klikken op de advertenties in het zoeknetwerk van Google.

Je zoekt bijvoorbeeld een drukker voor visitekaartjes en dan ‘Google’ je dat. De resultaten in dit zoeknetwerk bevatten allerlei bedrijven die dit voor je kunnen regelen en je kiest een resultaat uit waar je gelijk op klikt. Dit is een advertentie die getoond is in het zoeknetwerk van Google.

Wanneer je via Gmail een e-mail stuurt en je hebt het over visitekaartjes, zie je ook in de advertenties in Gmail dat er drukkerijen worden getoond die visitekaartje voor je kunnen drukken. Dit is niet altijd relevant want wie zegt dat je het in de mail hebt over een drukker van een visitekaartje. Dit zijn advertenties in het display netwerk van Google en zorgen vaak voor een lagere click through rate naar jouw website.

Advies campagne instelling

Het is voor iedere AdWords campagne anders natuurlijk, maar ik pas dit bijna altijd aan naar alleen het zoeknetwerk van Google zonder de zoekpartners. Op deze manier worden advertenties dus niet getoond in Gmail, Youtube, Nu.nl en Marktplaats, maar alleen in het zoeknetwerk van Google. Dit levert de meeste bezoekers op je website op want de advertentie is relevant: bezoekers zijn op zoek naar iets, krijgen resultaten hierop en klikken verder.

Wanneer je toch twijfelt of je het zoeknetwerk of display netwerk moet gebruiken, kan je ook twee aparte campagnes opzetten en de resultaten hiervan vergelijken.

Update december 2018

Tegenwoordig zijn er veel meer instellingen waar we met mijn bedrijf eRocket rekening mee houden. Een aantal jaar geleden was bovenstaande instelling het advies, maar tegenwoordig zijn er veel meer kansen. Wil je dat ik 1 op 1 een advies geef, neem dan contact met mij op via mijn bedrijf eRocket.