Wat is de Alexa ranking?

Op deze website geef ik tips & tricks voor SEO en SEA. Mocht je samen met mij willen werken voor jouw project? Aarzel dan niet om contact op te nemen via mijn bedrijf eRocket.

Naast PageRank, wat de waarde van een website aangeeft middels de Google waardering, hebben veel websites ook een Alexa ranking.

Alexa rangschikt websites om op deze manier een onderscheid te krijgen tussen websites. In tegenstelling tot Google’s PageRank wil je dat de Alexa ranking zo laag mogelijk is. Op dit moment heeft mijn website een Alexa score van 2,9 miljoen (2.948.877), maar ik ga als test een aantal Alexa ranking optimalisaties doen om te zien of deze daadwerkelijk helpen. Daarna ga ik ook kijken of deze enige invloed hebben op de zoekmachine resultaten.

Alexa ranking score, telt het mee?

Hoe werkt Alexa ranking?

Alexa rangschikt websites op basis van de gegevens die zij krijgen via de Alexa Toolbar. Deze toolbar is beschikbaar voor Firefox, Chrome of Internet Explorer en verkrijgbaar via de Alexa website. Om aan deze statistieken te komen moeten gebruikers dus de Alexa toolbar installeren, waardoor de gegevens niet gebaseerd zijn op alle internet gebruikers.

Beïnvloed de Alexa score de positie in de zoekmachine?

Veel marketing bureaus zeggen dat er geen rekening wordt gehouden met de Alexa score van een website, maar zo lang je niet kan inzien wat de factoren zijn om Google’s PageRank te beïnvloeden kan je de Alexa score niet uitsluiten. Ik zie in onderzoeken overeenkomsten tussen PageRank en Alexa score. Wanneer twee bijna exact zelfde websites met dezelfde PageRank in de zoekresultaten komen, komt die website met de laagste Alexa score hoger in de zoekmachine. Het is natuurlijk moeilijk te controleren of dit direct aan de Alexa score ligt.

Waar let je op bij optimaliseren voor Alexa?

Optimaliseren voor Alexa is niet anders dan normale zoekmachine optimalisatie, waarbij je zorgt dat je de basis SEO tips in je achterhoofd houdt. Naast het goed inrichten van je website kan je de Alexa score enigszins boosten door zelf de toolbar te installeren.

Populairste websites volgens Alexa

Ben je benieuwd welke websites het best scoren volgens Alexa? Hierbij een top 10, waarbij de PageRank van al deze pagina’s 9 of 10 (maximum) is.

  1. Facebook.com
  2. Google.com
  3. Youtube
  4. Yahoo
  5. Amazon
  6. Baidu.com (de nummer 1 zoekmachine voor de Chinese taal)
  7. Wikipedia
  8. Windows Live
  9. QQ.com (Grootse Chinese internet portal met een eigen messenger en blogs)
  10. Taobao.com (De Chinese online marktplaats)

UPDATE Alexa ranking eind juli 2013

Na een aantal programma’s gebruikt te hebben, is mijn Alexa ranking van bijna 3 miljoen naar 402.870 gegaan! Het zijn programma’s die je website bezoeken en dit zal niet gewaardeerd worden om hoger in de zoekresultaten te komen van Google. Ik heb het niet veel gebruikt, volgens mij maar een half uurtje, maar dit blijkt dus al genoeg te zijn om mijn Alexa ranking te verbeteren. De komende periode ga ik kijken of dit enige invloed heeft op mijn zoekresultaten.

Tools die ik gebruikt heb om mijn Alexa ranking te boosten is de website fastalexarank.com en alexaboostup.com.

UPDATE Alexa ranking begin oktober 2013

Op dit moment is mijn Alexa ranking 302.401

UPDATE 22 juli

Twee jaar geleden schreef ik over het verbeteren van je Alexa rank. Nu de zomer begint heb ik weer eens tijd om dergelijke technieken nog eens te controleren en het is nog steeds mogelijk om met Alexa boosters je website te verbeteren. Lees in mijn artikel Alexa boosten hoe ik het gedaan heb en wat het mij opgeleverd heeft.