belangrijkste google update wijzigingen van 2013

Wat waren de belangrijkste Google wijzigingen in 2013?

2013 was een jaar waarin Google veel wijzigingen doorvoerde in hun ranking factoren. Zoekresultaten werden over de hele wereld anders geïndexeerd, waardoor veel website eigenaren te maken kregen met dalingen en stijgingen in de resultaten in Google. De wijzigingen zijn te verklaren door de updates die Google doorvoerde in hun algoritme, hieronder een goed overzicht van alle wijzigingen, mede mogelijk gemaakt door de infographic van E2M Solutions.

2013: alle Google updates

In mijn artikel “Welke grote Google updates zijn er nu?” heb ik een overzicht gezet van de belangrijkste Google updates die er zijn. Die lijst werk ik periodiek bij en is niet alleen over 2013.

Op basis van onderstaande Infographic heb ik de (Nederlandse) lijst gemaakt met de Google updates van 2013.

 • 17 januari: Link devaluatie: sinds begin dit jaar worden veel links van 1 domein minder gewaardeerd dan voorheen.
 • 22 januari:  Panda update 24: nieuwe filter in de Panda update. De Panda update weert websites van lage kwaliteit, met geen toegevoegde waarde in de content.
 • 14 maart: Panda update 25: de laatste wijziging van 2013 in de Panda filter.
 • 22 mei: Penguin 2.0: lees meer over deze Penguin wijzigingen in mijn artikel “Hoe de Penguin 2.0 wijzigingen zorgen voor verandering
 • 11 juni: payday-loan update: afstraffen van resultaten op ‘spammy” zoekvragen.
 • 11 juni: Panda Dance: voorheen werden Google updates meestal aangekondigd en werd de update na aankondiging langzaam uitgerold over de wereld. De Panda Dance wil zeggen dat Google de updates continu laat uitrollen, zodat je niet duidelijk kan zien waarom een website uit de zoekresultaten is gehaald. Panda_Dance_Tiem_by_snowmask
 • 18 juli: Panda Recovery: de eerdere penalties van Google werden hiermee iets lichter behandeld. Websites die eerder gestraft waren, kwamen weer terug in de resultaten.
 • 19 juli: Knowledge Graph Expansion: De knowledge graph, de kenniskaart zoals Google deze in Nederland noemt, geeft uitgebreide informatie over het resultaat. Dit houdt in dat er naast de zoekresultaten ook afbeeldingen, biografie en meer informatie over een bepaald persoon of plaats in beeld komt.
 • 6 augustus: In-depth article update: met deze update kwamen er onder zoekresultaten meer opties om dieper op een onderwerp in te gaan.
 • 20 augustus: Hummingbirds update: belangrijke update van Google die ervoor zorgde dat websites die een beter antwoord geven op een zoekvraag hoger in de zoekresultaten komen. De Hummingbirds update was voor mij de aanleiding om het artikel “Hoe ziet een zoekmachine er over 2 jaar uit?” te schrijven.
 • 4 oktober: Penguin 2.1 update: de laatste (bekende) Google update van 2013, waardoor enkele fora en directories waarde terugkregen zodat deze weer hoger scoorde in de zoekresultaten.

belangrijkste google update wijzigingen van 2013