Wat betekent de nieuwe Google Panda update voor Nederlandse websites?

Veel online marketeers en SEO specialisten kijken de afgelopen dagen wat vaker in hun ranking software om te zien of trefwoorden stijgen of dalen in de resultaten van Google.

Google heeft namelijk weer een grote update gedaan om zoekresultaten te waarderen, namelijk de Google Panda 4.0.

Doel van de Google Panda

Websites van lage kwaliteit, met geen toegevoegde waarde in de content, weren om websites van hoge kwaliteit hoger in Google te krijgen. Deze factor is 1 van de bekendste Google updates in hun algoritme en wordt meerdere malen per jaar bijgewerkt.

Wanneer je wilt weten welke Google updates zijn, lees dan hier meer over Panda, Penguin, Venice, Bigfoot en de Fantom update.

Welke websites krijgen minder verkeer?

Na iedere Panda update worden grote websites het dupe van de update maar dit zijn vooral de Engelstalige websites.

Bij deze update worden zoekresultaten van deze websites lager in de zoekmachine getoond:

  • spoonful.com : 75% van hun pagina’s komen lager in de zoekresultaten
  • aceshowbiz.com : 75%
  • ask.com : 50%
  • ebay.com : 33%
  • biography.com : 33%

SearchEngineLand heeft een complete lijst gepubliceerd van websites die hier de meeste hinder en profijt van ondervinden.

Wat betekent deze update voor Nederlandse websites?

Natuurlijk heeft dit ook effect op Nederlandse resultaten, want enkele Nederlandse websites concurreren met internationale sites zoals Ebay.

Toch denk ik dat het buiten deze concurrerende websites weinig tot geen effect heeft op de Nederlandse zoekresultaten.

Na de meeste Google updates zie ik wel wijzigingen in de rankings van zoekwoorden, net als mijn SEO collega’s, maar in dit geval zie ik nog geen verschil. Dit kan kloppen omdat de updates altijd eerst Engelstalig uitgerold worden en pas na enige tijd op internationale resultaten.

Het lijkt ook dat Google Nederlandstalige resultaten moeilijker op waarde kan schatten en hierdoor veel Nederlandse websites met slechte content niet gezien worden door Google. De Panda update heeft in dat geval bijna geen invloed op Nederlandse websites.

Zo lang je alle teksten, indelingen en afbeeldingen op een website goed op orde hebt, zal je alleen maar merken dat je op den duur gaat stijgen in de zoekresultaten.