Cufon test H1

Design vs SEO

H1 tags zijn 1 van de belangrijkste factoren waarop zoekmachines een pagina waarderen in de zoekresultaten. Iedere pagina heeft in het ideale SEO geval één H1-tag en is verder opgedeeld in subkopjes en paragrafen.

Wanneer ontwerpers een webdesign maken wordt er vaak een mooier lettertype gekozen dan de standaard lettertypes zoals Arial, Verdana etc. Dit hoort bij het ontwerp en zorgt ervoor dat een website een unieke en passende stijl krijgt. Om te zorgen dat dit op alle computers werkt zijn er technieken om dit lettertype te tonen.

Cufon

Eén van de manieren om andere lettertypes te gebruiken dan de standaard lettertypes is gebruik maken van het javascript Cufon. Met Cufon kan je met code een tekst vervangen door het lettertype dat aangegeven is in het Cufon script. Deze techniek wordt veel in de kopteksten zoals H1 gebruikt en hebben dus invloed op een belangrijke factor om in de zoekmachine te komen.

Omdat er veel oudere onderzoeken zijn die het gebruik van Cufon testen in de zoekmachine, leek het mij goed om zelf een dergelijk onderzoek uit te voeren volgens de maatstaven van 2013.

Cufon H1 test

Ik heb de test als volgt opgezet:

  • 2 x 2 exact dezelfde pagina’s gemaakt, waarbij 1 gebruik maakt van Cufon en 1 niet.
  • In de H1 tags unieke zinnen gebruikt “CufonTestVanErik” & “EriksCufonTest” (op dit moment hebben beide zoekvragen 0 resultaten).

Bekijk de pagina’s hier:

Set 1: Test zonder Cufon | Test met Cufon

Set 2: Test zonder Cufon | Test met Cufon

Resultaten SEO Cufon test in H1 kopteksten

Na twee maanden heb ik de zoekvraag in Google gedaan en kwam telkens de pagina met Cufon op 1. De andere werd telkens alleen getoond als je op “meer resultaten van deze pagina” klikte. De pagina’s zijn ongeveer gelijk dus wordt het tweede resultaat eigenlijk niet eens getoond. Google ziet deze pagina’s als gelijk als gevolgd van Penguin 2.0.

De pagina’s waarop Cufon gebruikt was, werden beiden als eerste getoond, waaruit je kan concluderen dat Cufon geen impact heeft op de zoekmachine optimalisatie.