Wat is keyword density?

Per pagina 1 of 2 trefwoorden

Bij zoekmachine optimalisatie richt je je over het algemeen op 1 of 2 trefwoorden per pagina. Je biedt immers op 1 pagina het antwoord op wat mensen aan het zoeken zijn en dat kan niet door antwoord te geven op 4 verschillende onderwerpen op 1 pagina.

Vroeger kon je gemakkelijk bovenaan in de zoekmachine komen door heel veel hetzelfde trefwoord op een pagina te gebruiken. Deze manier heet keyword stuffing (overmatig gebruik van zoekwoorden) en wordt tegenwoordig niet meer door zoekmachines gewaardeerd. Je moet als schrijver van een pagina goed in je achterhoofd houden dat Google de zoekmachine gemaakt heeft om een antwoord op de vraag te geven.

Wat is keyword density?

De dichtheid van een trefwoord op een pagina heet “keyword density”; de verhouding tussen tekst en een gekozen trefwoord. Wanneer een trefwoord, zoals hier “keyword density”, 11 keer voorkomt in een tekst van 275 woorden, is de keyword density: 11 / 277 x 100 = 3,9%.

Ideale keyword density?

Veel mensen zijn op zoek naar de ideale keyword density om hoog in de zoekmachine te komen. Online worden er verschillende percentages in onderzoeken genoemd, maar Google zelf geeft al aan dat deze percentages nergens op gebaseerd zijn. Google geeft zelf aan dat wanneer je een tekst wilt plaatsen, deze nog eenmaal hardop moet voorlezen aan een ander. Wanneer die vind dat een bepaald trefwoord teveel gebruikt is, is de keyword density te hoog.

Bekijk ook de video van Google over keyword density:

Zelf je keyword density checken?

Er zijn verschillende sites waar je de keyword density van een website kan checken, zoals deze van Ranks: http://www.ranks.nl/tools/spider.html