Help! De zoekmachine wordt uit Google gehaald

Het nieuws van de dag is dat het Europees parlement oproept tot opsplitsing van Google!

Sinds wanneer is dit een financieel blog??

Dat is het niet, maar wanneer er nieuws over zoekresultaten van Google zijn, dan wil ik het als eerste weten!

Wat is er nou aan hand?

Het Europees Parlement wil dat de zoekmachine van Google moet worden losgetrokken van andere commerciële activiteiten zoals Adwords, AdSense, Gmail en Google Maps.

De parlementariërs willen dit omdat zij Google ervan verdenken hun machtspositie te misbruiken. Bijna iedereen (90% in Europa) gebruikt Google om producten, diensten en bv restaurants te zoeken.

Je kon er op wachten, maar concurrenten van Google zoals Yelp en Tripadvisor hebben geklaagd dat hun pagina’s laag tussen zoekresultaten staan. Ze hebben het idee dat Google producten zoals Google Places recensies en Google Maps kunstmatig hoger tussen de zoekresultaten komen.

Wat heeft dit met SEO te maken?

Social media en recensies zijn een belangrijk onderdeel geworden van je SEO-strategie. Door te zorgen dat je als restaurant ook op Yelp (of Iens) staat, zorg je dat bezoekers via meerdere kanalen bij jouw product komen.

Het gaat natuurlijk om allerlei zoekresultaten, maar laten we op de recensies focussen. Dat de recensies vanuit Google+ eerder in beeld komen is dus nadelig voor je SEO indien al je recensies op Yelp of Iens staan.

If you can’t beat them, join them!

Keep Calm and Join Them - Google Als de zoekmachine daadwerkelijk uit Google gehaald wordt, ik acht de kans klein, dan hoef je hier niet op in te spelen met je SEO strategie.

Mocht dit niet gebeuren en de klachten zijn wel gegrond, dan is het verstandig om alvast hierop in te spelen.

Zorg dat je meegaat met alle Google producten. Het klinkt evil, maar hier haal je op termijn positief resultaat uit.

Zorg dat je in Google+ vertegenwoordigd bent, richt een positieve Adwords campagne in en werk mee door de juiste rich snippets aan te leveren. Dit laatste leg ik uit in mijn artikel: Gebruik Linked Open Data (LOD).

En nu? Wordt Google nou opgesplitst?

Ik verwacht dat deze motie weinig effect gaat hebben op het gebruik van Google.

Indien de motie wordt aangenomen, zal de zoekmachine wellicht opgesplitst worden, maar dan nog zullen concurrenten klagen dat ze laag in de zoekmachine staan. Aangezien Google zijn eigen ranking factoren hanteert is het moeilijk vast te stellen waarom concurrenten laag in de zoekmachine staan.

Het kan wel zijn dat er banden worden gelegd aan Google, daar zijn ze in Duitsland en Frankrijk al wel mee bezig, maar het opsplitsen verwacht ik niet.