Wat is Semalt? Waarom bezoeken ze zo vaak mijn website?

Wanneer je in Google Analytics kijkt, zie je bij veel websites de laatste tijd vaak een website staan als verwijzende website: semalt.comGoogle Analytics: wat is semalt.com?

Wie of wat is Semalt.com?

Semalt is een bedrijf (uit Oekraïne) dat statistieken van websites bijhoudt door deze te bezoeken via een bot. Het bedrijf heeft hun software 14 januari 2014 gelanceerd en sindsdien worden websites bezocht door de bot.

Het bedrijf zegt (nu) te bestaan uit 15 medewerkers en geeft aan dat ze de data alleen gebruiken voor hun klanten. Nadat ik een kleine check deed op de namen en afbeeldingen van de medewerkers, kwam ik vrij lege social media profielen tegen…. Zouden de personen wel bestaan? Welke online marketeer of CEO van een internetbureau heeft nou minder dan 100 vrienden op Facebook of maar 40 connecties op LinkedIn…. Het zegt niet veel, maar vreemd vind ik het wel.

GOED! Nu weer terug naar WAT Semalt is!

Wat is Semalt nou? Semalt is een online statistieken tool waarmee je basis informatie over je website kan krijgen. Op internet zijn er 100 gratis website checks te vinden waarmee je basisinformatie over je website kan krijgen. Bij Semalt krijg je dat deels gratis en deels betaald.

Voila, daar is meteen hun verdienmodel!

Online tool van Semalt

Hieronder een screenshot van mijn Semalt project: erikhermeler.nl

hoe ziet Semalt online marketing tools eruit?

Ik krijg o.a de volgende informatie van Semalt:

Veel punten zijn dus niet nuttig en online regent het ook klachten (daar kom ik op terug).

Er is ook een onderdeel in de online tool wat wel interessant kan zijn, namelijk de competitors.

De meeste SEO tools bevatten de standaard informatie zoals de technische check, statistieken check en de posities van de trefwoorden in Google, maar er zijn er maar een paar die ook de online concurrentie in beeld brengen.

Dit is altijd zeer interessant wanneer je wil weten hoe goed je scoort ten opzichte van concurrenten, zie hieronder mijn screenshot:

concurrenten vergelijken in Semalt
Hallo SEO-specialisten Alain, Ruben & Eduard.

Dergelijke informatie is dus zeker interessant, maar kan ook in andere tools onderzocht worden. In enkele gevallen is een zoekvraag in Google al genoeg om je directe concurrenten in te zien.

Is Semalt goed of niet?

Mijn eigen SEO en SEA website wordt vanaf 10 april bezocht door de beruchte crawler wat ik in mijn Analytics zie. Het is gelukkig nog niet de top verwijzer, maar deze ‘bot’ bezoekt mijn website dagelijks. 

Het is vooral vervelend dat Semalt tussen de statistieken staat. De ‘bot’ doet niks met je website waardoor de bouncerate van Semalt ook 100% is.

Je statistieken in Google Analytics zijn door de komst van Semalt een stuk minder betrouwbaar geworden.

Online zijn er al veel klachten te vinden op de Facebook pagina van Semalt en op het weblog: The Grinning Skull.

Wat kan je er tegen doen?

Er zijn een aantal mogelijkheden om Semalt te blokkeren zoals het blokkeren via htaccess of het blokkeren in Google Analytics.

Door dit te zetten in je .htaccess bestand van je website, kan de bot je website niet meer bezoeken:

# block visitors referred from semalt.com
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} semalt\.com [NC]
RewriteRule .* – [F]

In Google Analytics kan je Semalt blokkeren als volgt:
 • Ga naar het beheer
 • Klik op Filters
 • Voeg een nieuwe filter toe
 • Geef de filter de naam Semalt block
 • Kies custom filter
 • Zet de filter als volgt: exclude –> referral –> semalt.com
Nu komen de statistieken van Semalt niet meer tussen je ‘normale’ Analytics data.

Update april 2015

Tegenwoordig zijn er veel meer bots die op deze wijze werken. De strategie van Semalt.semalt.com werkt blijkbaar goed, waardoor ook andere organisaties op deze manier bots inzetten om naamsbekendheid te krijgen.

In ieder geval is 1 hiervan: make-money-online.7makemoneyonline.com. Mochten jullie er meer hebben, laat ze graag achter in de reacties.

btw: deze staan er tegenwoordig ook steeds vaker tussen, maar dit heeft te maken met de social share buttons zoals Twitter, Facebook en Pinterest: www1.social-buttons.com, buttons-for-website.com.

Mocht je specifieke vragen hebben of wil je beter in de zoekmachine scoren? Aarzel dan niet om contact op te nemen met mij via mijn bedrijf PostAds

 • En hun growth hacking truukje heeft ook bij jou gewerkt… Door overal in de google analytics te komen, gaan webmasters de website bekijken en het eens proberen. Meer is het niet, want normaal komen bots niet in je statistieken. Slimme growth marketing, die dus wel werkt. 😉

 • Ja klopt, eigenlijk niet handig, maar ik kreeg er zelf ook veel vragen over waardoor ik het toch ergens in het Nederlands wilde uitleggen.

  Hoewel ik het niet zou willen, steun ik indirect Semalt nu.

 • Erwin

  Wellicht dat je ze nu even gesteund hebt, maar jou actie zal ze in ieder geval in Nederland geen goed doen. Deze blog staat op nummer één in Google als je zoekt op Semalt. En dan zien de mensen het juiste verhaal. Ik wil je bedanken voor deze hele duidelijke en toch ook objectieve blog.

 • Precies de info die ik zocht dank u! Ik heb zelf de voorkeur voor de .htaccess oplossing overigens zodat er überhaupt geen requests voor files afgehandeld zullen worden. Dat scheelt weer bandbreedte en daarmee performance. Nogmaals dank!

 • Nataliya Khachaturyan

  Let me tell
  you about Semalt.

  Semalt bots
  harvest statistics for web analytics service and cause no harm. I don’t think
  this can be an issue, since nobody complains on bots that belong to Google,
  Bing and other search engines. Semalt crawler bots have 100% bounce rate and
  don’t click on advertising banners (cpc, cpa, cpm systems) or extend links. All
  the visits are automatic and random.

  If you want
  to exclude your site from Semalt database, please follow this link: http://semalt.com/project_crawler.php

  Please,
  make sure you have specified the subdomains of your sites as well. http:// is
  required.

  Thank you
  for your patience.

 • Bedankt voor deze uitleg Erik. Ik kijk het nog even aan. Ik vind het vooral irritant. Allerlei bots crawlen websites, maar deze maakt je er bewust van. Wel handige marketing van ze inderdaad 🙂

 • baconstrips

  Klopt het dat de data die al in Analytics staat niet meer gefilterd wordt? Alleen toekomstige data wordt vanaf nu gefilterd? Bij mij veranderd er namelijk niks in de verwijzingen wanneer ik de filter in heb gesteld.

 • Ik werd er ook gek van, ik heb het in analytics gefilterd nu, thanks voor de uitleg

 • Bij mij en bij een aantal klanten worden er steeds meer instanties van Semalt toegevoegd in de Analytics, heel vervelend, maar de Analytics filters is dus blijkbaar niet goed. Ook het verwijderen van de website op de site blijkt dus niet altijd te werken.

 • Graag gedaan, is het je ook gelukt om de overige bots te filteren via Analytics zoals 13.semalt.com, 14.semalt.com etc?

 • Ik bekijk de statistieken van mij WP site via Jetpack, is iemand daar mee bekend ? En zo ja wat vinden jullie daarvan.

 • Dennis Welbergen

  Ik kwam dit tegen om op een makkelijke manier bots uit Google Analtytcs te filteren.

  http://www.tjessberger.com/google-announces-feature-remove-semalt-analytics/

 • sannebloem

  de link onder het artikel naar “Zo kreeg ik 6 keer zoveel bezoekers op mijn website” p1363 werkt niet meer

 • hoi Sanne, bedankt voor je opmerking. Ik had het artikel nog niet gepubliceerd, alleen als concept geplaatst 🙂 Het artikel is online

 • Hey Dennis, bedankt, ik ga de instelling nu testen en verwacht binnen een paar dagen resultaat

 • Ik gebruik het niet aangezien ik alle informatie in Analytics kan vinden. Staat Semalt ook tussen de statistieken van Jetpack?

 • svdv22

  Hoi Erik,

  Bedankt voor dit artikel. Duidelijk verhaal maar ik zit nog wel met een vraag, namelijk: Kan Semalt mijn organische zoekresultaten (negatief) beïnvloeden?

  Hoewel niemand exact weet hoe de ranking bepaalt wordt is het aannemelijk te denken dat het bouncepercentage hierbij een rol speelt. Je haalt dit ook aan in een ander artikel (‘de 200 Google ranking factoren van 2013’) waarbij je bovendien benadrukt (mijn inziens terecht) “de website moet antwoord geven op de gevraagde zoekterm in het zoekvenster”. Een bounce geeft als geen ander weer dat het antwoord niét gevonden is.

  Ik begrijp dat Semalt een bot is en niet mee zou moeten tellen, maar het telt ook mee in de statistieken. Daarnaast is Semalt geen bouncer via Google, hopelijk maakt dat verschil. Evengoed maak ik me enigszins zorgen. Jij ervaring hiermee?

  Groeten,

  Sven

 • hoi Sven, ik heb daar ook even aan gedacht maar ik verwacht dat Google Semalt wel als een bot ziet alleen dat niet goed kan filteren in Analytics en deze dus niet mee laat wegen in de ranking factoren.

  Zoekresultaten zullen ook steeds vaker gepersonaliseerd worden, dus ik heb het idee dat bouncepercentages ook gekoppeld zijn aan een Google profiel. Het Google profiel van de bot van Semalt zal niet veel ‘waard’ zijn en dus ook weinig invloed hebben in de ranking factoren.

 • @erikhermeler:disqus ik las net dat Semalt een botnet zou zijn dus ik ga in ieder geval hun blokkeren via .htaccess.
  Semalt zou vooral zorgen voor veel overlast op serverniveau dus blokkeer ik ze alleen al om mijn webhost te beschermen, ik redirect ze meteen door naar hun eigen url.

  Weg ermee 🙂

 • Dennis Welbergen

  Ik gebruik dit in htaccess om ze te blokken.

  Semalt werkt ook met sub-domains.

  # Block all http and https referrals from semalt.com” and all subdomains of “semalt.com”

  RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^http://.*semalt.com [NC]

  Aan de logfiles te zien werkt dat goed (voor nu dan)

 • Hartelijk dank voor dit artikel! Ergerde me al maanden aan het semalt.semalt.com die op mijn site kwam en ik kon maar niet achterhalen wat het was of deed. Vandaag zag ik da took een andere semalt.com site weer traffic genereerde. Ik ga het in elk geval maar even via GA blocken.

 • Hallo, dankuwel, ik ergerde me de laatste tijd al behoorlijk aan die semalt-toestand. Nu heb ik wel nog een vraag over het blokkeren van semalt. Via htaccess, tja dat klinkt chinees voor mij :-). Waar vind ik dat?

 • Lisa Brogaard

  I ordered seo from Semalt, and I am satisfied with results. I think your conclusions are absolutely wrong: Don’t think, they’re involving in web spam.

 • hoi Joke, dit is een bestand waar een webbouwer bij kan. Ik heb het aan kunnen passen via FTP (misschien weer chinees :)), maar diegene die je heeft geholpen met de website, weet waar het .htaccess bestand staat. Succes

 • Thanks Lisa, have you read the article? Im just telling what Semalt is and what you can do about it if you don’t want the statistics in your Google Analytics account.

  If you want help with your SEO, you can also order SEO at http://postads.nl 😉 I’d be happy to help you to get more visitors or conversions on your website

 • Bedankt voor deze heldere uitleg! Heb je toevallig zo;’n zelfde verhaal voor “buttons-for-website.com” ? Dat is bij mij de nummer 2 in de lijst en daar zou ik ook graag vanaf willen.

 • Die zie ik ook bij klanten van mij heel vaak. Ik ben er nog niet ingedoken, maar volgens mij heeft dat met social share buttons te maken. Op veel sites waar je de pagina’s kan delen op Twitter, zie ik ook buttons-for-website.

 • Frank

  Dit is referral spam. Ook de buttons-for-website en alle andere vallen daaronder. Dat heeft niets te maken met share buttons oid. Het filteren in Analytics via referral exclude werkt (inmiddels) niet meer. Hier heb ik gevonden hoe ik het wel uit mijn verwijzingen-lijst krijg: https://smeders.nl/blog/artikel/waarom-semalt-en-buttons-for-websites-in-je-analytics-staan/

 • Prevent your server with Windows Firewall to block Semalt, Fraud countries, hackers, spam and more…
  I have a Windows server with serveral webshops and is focused on the European and US/Canadian market.
  Every day my server is attacked by hackers and spammers mostly from fraud countries.
  Now you can easily protect your Windows server with this very simple script against it.
  You can block a country and/or countries/continents with it.
  Most fraud countries are on the list and you can add more or remove them.
  You can use this script for Windows 7, 8 and 8.1 systems.
  Download the RAR file (protect_your_server.rar) from:
  http://stackoverflow.com/questions/29865928/windows-firewall-to-block-semalt-fraud-countries-spam-and-more
  Insert here also your comments and/or new ideas, please
  I hope that I can make a lot of people happy with this script! 🙂

 • Booxalive.nl

  Zelfs in 2017 is dit artikel nog steeds waardevol! Sinds kort wordt mijn non-profit verhalen-website ook achtervolgd door semalt. Mijn klomp voorspelde me al niet veel goeds. Dank dus, voor deze uitgebreide uitleg, Erik!
  Omdat ik slechts ’n webmastertje ben met weinig skills (want eigenlijk illustrator), heb ik geen flauw idee waar ik die .htaccess moet neerzetten in m’n WordPress-dashboard. Ik hoop niet dat ik naar ’n voor iedereen bekende weg vraag…