Wat is Semalt? Waarom bezoeken ze zo vaak mijn website?

Wanneer je in Google Analytics kijkt, zie je bij veel websites de laatste tijd vaak een website staan als verwijzende website: semalt.comGoogle Analytics: wat is semalt.com?

Wie of wat is Semalt.com?

Semalt is een bedrijf (uit Oekraïne) dat statistieken van websites bijhoudt door deze te bezoeken via een bot. Het bedrijf heeft hun software 14 januari 2014 gelanceerd en sindsdien worden websites bezocht door de bot.

Het bedrijf zegt (nu) te bestaan uit 15 medewerkers en geeft aan dat ze de data alleen gebruiken voor hun klanten. Nadat ik een kleine check deed op de namen en afbeeldingen van de medewerkers, kwam ik vrij lege social media profielen tegen…. Zouden de personen wel bestaan? Welke online marketeer of CEO van een internetbureau heeft nou minder dan 100 vrienden op Facebook of maar 40 connecties op LinkedIn…. Het zegt niet veel, maar vreemd vind ik het wel.

GOED! Nu weer terug naar WAT Semalt is!

Wat is Semalt nou? Semalt is een online statistieken tool waarmee je basis informatie over je website kan krijgen. Op internet zijn er 100 gratis website checks te vinden waarmee je basisinformatie over je website kan krijgen. Bij Semalt krijg je dat deels gratis en deels betaald.

Voila, daar is meteen hun verdienmodel!

Online tool van Semalt

Hieronder een screenshot van mijn Semalt project: erikhermeler.nl

hoe ziet Semalt online marketing tools eruit?

Ik krijg o.a de volgende informatie van Semalt:

Veel punten zijn dus niet nuttig en online regent het ook klachten (daar kom ik op terug).

Er is ook een onderdeel in de online tool wat wel interessant kan zijn, namelijk de competitors.

De meeste SEO tools bevatten de standaard informatie zoals de technische check, statistieken check en de posities van de trefwoorden in Google, maar er zijn er maar een paar die ook de online concurrentie in beeld brengen.

Dit is altijd zeer interessant wanneer je wil weten hoe goed je scoort ten opzichte van concurrenten, zie hieronder mijn screenshot:

concurrenten vergelijken in Semalt
Hallo SEO-specialisten Alain, Ruben & Eduard.

Dergelijke informatie is dus zeker interessant, maar kan ook in andere tools onderzocht worden. In enkele gevallen is een zoekvraag in Google al genoeg om je directe concurrenten in te zien.

Is Semalt goed of niet?

Mijn eigen SEO en SEA website wordt vanaf 10 april bezocht door de beruchte crawler wat ik in mijn Analytics zie. Het is gelukkig nog niet de top verwijzer, maar deze ‘bot’ bezoekt mijn website dagelijks. 

Het is vooral vervelend dat Semalt tussen de statistieken staat. De ‘bot’ doet niks met je website waardoor de bouncerate van Semalt ook 100% is.

Je statistieken in Google Analytics zijn door de komst van Semalt een stuk minder betrouwbaar geworden.

Online zijn er al veel klachten te vinden op de Facebook pagina van Semalt en op het weblog: The Grinning Skull.

Wat kan je er tegen doen?

Er zijn een aantal mogelijkheden om Semalt te blokkeren zoals het blokkeren via htaccess of het blokkeren in Google Analytics.

Door dit te zetten in je .htaccess bestand van je website, kan de bot je website niet meer bezoeken:

# block visitors referred from semalt.com
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} semalt\.com [NC]
RewriteRule .* – [F]

In Google Analytics kan je Semalt blokkeren als volgt:
  • Ga naar het beheer
  • Klik op Filters
  • Voeg een nieuwe filter toe
  • Geef de filter de naam Semalt block
  • Kies custom filter
  • Zet de filter als volgt: exclude –> referral –> semalt.com
Nu komen de statistieken van Semalt niet meer tussen je ‘normale’ Analytics data.

Update april 2015

Tegenwoordig zijn er veel meer bots die op deze wijze werken. De strategie van Semalt.semalt.com werkt blijkbaar goed, waardoor ook andere organisaties op deze manier bots inzetten om naamsbekendheid te krijgen.

In ieder geval is 1 hiervan: make-money-online.7makemoneyonline.com. Mochten jullie er meer hebben, laat ze graag achter in de reacties.

btw: deze staan er tegenwoordig ook steeds vaker tussen, maar dit heeft te maken met de social share buttons zoals Twitter, Facebook en Pinterest: www1.social-buttons.com, buttons-for-website.com.

Mocht je specifieke vragen hebben of wil je beter in de zoekmachine scoren? Aarzel dan niet om contact op te nemen met mij via mijn bedrijf PostAds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.